Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

10 χρόνια κι όμως είμαι ακόμα εδω κι αυτό το καλοκαίρι







Τελευταία εβδομάδα διδασκαλίας αυτή του Ιουλίου! Περιμένω κι εγώ καθε χρόνο με χαρά να ξεκουραστώ αλλά πριν καλά-καλά τελειώσει το τελευταίο μάθημα, ήδη μου λείπετε αγαπημένοι συνοδοιπόροι.

Φέτος είναι η 10η χρονιά που ασκούμαι στη σπουδαία αυτή γιογκική φιλοσοφία και ακολουθώ όσο μπορώ αυτό το μονοπάτι της ύπαρξης. Κατά τα λεγόμενα αξιοσέβαστων δασκάλων, αυτή τη δέκατη χρονιά κλείνω τον κύκλο του «αρχάριου» και μπαίνω στο ενδιάμεσο επίπεδο σαν ασκούμενη, στη 2η δηλαδή δεκαετία.

Όπως κάθε χρόνο αφιερώνω αυτή την περίοδο ξεκούρασης -περισσότερο από κάθε άλλη εποχή του χρόνου- στην εξάσκηση και εφαρμογή όσων διδάσκω πάνω στον εαυτό μου, στο δικό μου σώμα.

Εκεί που η δική σας πρακτική κάνει παύση, η δική μου κορυφώνεται. Η εμπειρία μου αυτή παίρνει μέρος καθημερινά εδώ στον προσωπικό μου χώρο αλλά και σε όμορφες παραλίες, πάρκα και δάση - αν τύχει και είναι εφικτό όσο πιο μακριά γίνεται από το θόρυβο, τα φώτα και το γκρίζο της πόλης.
Ο δρόμος προς τον εαυτό μας είναι ένα ταξίδι μυστήριο, συναρπαστικό και δύσκολο- με την έννοια της δημιουργικής πρόκλησης. Φτάνει να αποδεχτούμε τον πόνο που κουβαλάμε όλοι μέσα μας.

Πόνο για τη ζωή που χάνεται κλεισμένη στη στενότητα της σκέψης. Πόνο για τη χαμένη νιότη, μιας και αφήνουμε τους εαυτούς μας να γεράσουν ενώ δεν θα έπρεπε, σε όποια ηλικία και να φτάνουμε. Πόνο για την έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ μας, είτε μέσω της ομιλίας, είτε μέσω της αφής, είτε μέσω της όραση. Αν μπορούσαμε να κοιταζόμαστε περισσότερο, αυτό από μόνο του είναι απόλυτα λυτρωτικό και απελευθερωτικό.

Κατά τη γνώμη μου ο βαθύτερος αυτός πόνος πηγάζει από την αποξένωση μας από την ίδια τη φύση και τα υπόλοιπα ζώα. Από την ανέπαφη σχέση με τον εαυτό μας και από το πόσο αρνούμαστε να μοιραστούμε μεταξύ μας αυτόν τον πόνο.

Αυτόν τον πόνο, αυτής της αποχώρησης από τη μητέρα γη που είναι ριζωμένος βαθιά και είναι αβάσταχτος...

Ας τον απαλύνουμε, ας τον εξυμνήσουμε και ας τον γιορτάσουμε.

Καλό καλοκαίρι!
Om Shanti

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Uttanasana- Η στάση της Όρθιας Τσιμπίδας

Ut: έντονη Tan: επέκταση, επιμήκυνση Asana : στάση Η στάση της Όρθιας Τσιμπίδας είναι μια εύκολη και φαινομενικά απλή θέση όρθιας εμπρόσθιας κάμψης. Σας διαβεβαιώνω πως δεν χρειάζεται να γινόμαστε κόμπος για να απολαύουμε τα οφέλη της Yoga αλλά μπορούμε μέσα από απλές θέσεις σαν αυτή να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακουφιστεί.  Τα οφέλη αυτής της θέσης είναι, τόσο η τέλεια επιμήκυνση και αναζωογόνηση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης όσο και  η επιμήκυνση και διάταση των οπίσθιων μυών των ποδιών. Η συχνή παραμονή στη θέση διώχνει το πάχος από την κοιλιά όμως δρα και εσωτερικά, στα έντερα και στα άλλα ζωτικά όργανα. Μαλάσει το συκώτι, τη σπλήνα, βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ στις γυναίκες χαρίζει ανακούφιση στην πλάτη και την κοιλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τέλος αιματώνει και θρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, ξεκουράζει την καρδιά και γαληνεύει το νου καθώς ανακουφίζει από τη νοητική &

Baddha Konasana ή αλλιώς Στάση της πεταλούδας

Η πεταλούδα είναι πράγματι ένα απο τα πιο παράξενα και συγκλονιστικά όντα. Από αυγό, προνύμφη και έπειτα φτερά και χρώματα... Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τις πεταλούδες ψυχές των νεκρών. Ήταν σύμβολα μεταμόρφωσης, σχετίζονταν με τον Θεό Ερμή ως Ψυχοπομπό αλλά και με τον Έρωτα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί των Αζτέκων και των Μάγια, συμβόλιζαν τον Θεό της κοσμικής φωτιάς με μια πεταλούδα. Οι Βορειοαμερικανοί Ινδιάνοι πίστευαν ότι τα όνειρα έρχονται στον ύπνο με μια πεταλούδα… Για τους Ινδιάνους του Μεξικού και της Βόρειας Αμερικής,  είναι σύμβολο της Δημιουργίας και της Γνώσης. Στην Κίνα συμβολίζει την γαλήνη και την ευτυχία, στην Ιαπωνία την λεπτεπίλεπτη φύση της γυναίκας.  Στην Ινδική μυθολογία η πεταλούδα συμβολίζει την αθανασία της ψυχής, τη μεταστοιχείωση των ενεργειών και τη μεταμόρφωση.  Κλείνοντας την παρένθεση ερχόμαστε στο θέμα μας: στη γιογκική παράδοση !  Η στάση της πεταλούδας της γιόγκα, μπορεί να προσαρμοστεί στο  σώμα  με διάφορους τρόπους ώστε να το βοηθήσει. Η θέση

Άνθρώποις γίνεσθαι ὁκόσα θέλουσιν οὐκ ἄμεινον - Ηράκλειτος

«Η ινδουιστική μυθολογία λέει ότι στον ουρανό όπου ζουν οι θεοί, κάθε ευχή πραγματοποιείται αμέσως, χωρίς να μεσολαβεί χρονικό διάστημα. Στον ινδουιστικό παράδεισο υπάρχουν δέντρα που ικανοποιούν τις επιθυμίες, τα «καλπτάρους». Απλώς κάθεσαι από κάτω τους και εύχεσαι οτιδήποτε και στη στιγμή ικανοποιείται η επιθυμία σου. Όσοι κατοικούν σ’ αυτόν τον παράδεισο θα πρέπει να ζουν σαν ναρκωμένοι, σαν σε όνειρο… Οι ινδοί λένε πως από τον παράδεισο δεν υπάρχει δρόμος για την αλήθεια. Είναι πολύ όμορφο αυτό. Λένε πως αν ένας θεός θέλει να ελευθερωθεί τελείως, πρέπει να κατέβει στη γη. Γιατί; Επειδή στον παράδεισο δεν υπάρχει δυστυχία, δεν υπάρχει κακοτυχία να σε αφυπνίσει. Υπάρχει ένας μακρύς γαλήνιος ύπνος όπου τα όνειρα πραγματοποιούνται ασταμάτητα. Όταν ικανοποιείται κάθε σου όνειρο γιατί να ανοίξεις τα μάτια; Ακόμα και οι θεοί πρέπει να κατέβουν στη γη για να ελευθερωθούν. Πρόκειται για μια σύλληψη σπάνια που δεν την έχουν οι χριστιανοί. Ο παράδεισος των χριστιανών είναι η