Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Baddha Konasana ή αλλιώς Στάση της πεταλούδας



Η πεταλούδα είναι πράγματι ένα απο τα πιο παράξενα και συγκλονιστικά όντα. Από αυγό, προνύμφη και έπειτα φτερά και χρώματα... Στην αρχαία Ελλάδα θεωρούσαν τις πεταλούδες ψυχές των νεκρών. Ήταν σύμβολα μεταμόρφωσης, σχετίζονταν με τον Θεό Ερμή ως Ψυχοπομπό αλλά και με τον Έρωτα. Οι αρχαίοι πολιτισμοί των Αζτέκων και των Μάγια, συμβόλιζαν τον Θεό της κοσμικής φωτιάς με μια πεταλούδα. Οι Βορειοαμερικανοί Ινδιάνοι πίστευαν ότι τα όνειρα έρχονται στον ύπνο με μια πεταλούδα… Για τους Ινδιάνους του Μεξικού και της Βόρειας Αμερικής,  είναι σύμβολο της Δημιουργίας και της Γνώσης. Στην Κίνα συμβολίζει την γαλήνη και την ευτυχία, στην Ιαπωνία την λεπτεπίλεπτη φύση της γυναίκας. Στην Ινδική μυθολογία η πεταλούδα συμβολίζει την αθανασία της ψυχής, τη μεταστοιχείωση των ενεργειών και τη μεταμόρφωση. 

Κλείνοντας την παρένθεση ερχόμαστε στο θέμα μας: στη γιογκική παράδοσηΗ στάση της πεταλούδας της γιόγκα, μπορεί να προσαρμοστεί στο σώμα με διάφορους τρόπους ώστε να το βοηθήσει. Η θέση ενεργοποιεί το πυελικό κέντρο (swadhisthana ckakra) οπότε τα κύρια οφέλη της σχετίζονται με τη γονιμότητα, τη σταθεροποίηση του έμμηνου κύκλου, την καλή υγεία των γονάδων αδένων. Καταστέλλει την ισχιαλγία και βοηθάει στη θεραπεία παθήσεων του ουροποιητικού, ευνοεί τα νεφρά και τον προστάτη.

Αν δεν υπάρχει τραύμα στην οσφυϊκή μοίρα μπορώ να αφήσω τον κορμό σε κάμψη πάνω από τα πόδια μακραίνοντας τη ράχη μου και τα χέρια προς το πάτωμα. Μπορώ να μείνω εκεί για όσες αναπνοές επιθυμώ.  


Οδηγίες ευθυγράμμισης
Έρχομαι σε καθιστή θέση με ευθυτενή τον κορμό του σώματος. Ανοίγω τα πόδια και λυγίζω τα γόνατα ώστε τα πέλματα μου να ενωθούν μπροστά από το κέντρο της λεκάνης μου πάνω στο πάτωμα. Ακουμπώντας τις παλάμες πίσω από τη λεκάνη μπορώ να την ωθήσω λίγο πιο κοντά στις φτέρνες μου. Συνειδητοποιώ την επαφή των καθιστικών οστών της λεκάνης μου με το πάτωμα και πιάνω τα πέλματα μου από τα μετατάρσια. Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή της στάσης. Μπορώ να μείνω εδώ με επιμήκυνση της σπονδυλικής μου στήλης και του αυχένα μου, με χαλαρούς ώμους και ανυψωμένο στέρνο. Αναπνέοντας ήρεμα ξεκινώ με εισπνοή να ανεβάζω αργά τα γόνατα προς τους αγκώνες και με εκπνοή να κατεβάζω τα γόνατα προς το πάτωμα. Στη συνέχεια δοκιμάζω να κρατήσω τα γόνατα χαμηλά και να ανοιγοκλείνω με πιο γρήγορο ρυθμό και ελεύθερη αναπνοή. Προσηλώνω το βλέμμα μου εσωτερικά στο σημείο ανάμεσα στα φρύδια. Τέλος αν δεν υπάρχει πόνος ή τραύμα στην οσφυϊκή μοίρα μπορώ να αφήσω τον κορμό σε κάμψη πάνω από τα πόδια μαραίνοντας τη ράχη μου και τα χέρια προς το πάτωμα. Μπορώ να μείνω εκεί για όσες αναπνοές επιθυμώ.  

Προσοχή:
Αποφύγετε τη θέση αυτή αν έχετε σοβαρό τραύμα στον αστράγαλο, τα γόνατα, τον μηρό, τους προσαγωγούς ή τον κόκκυγα.


Ξαπλωτή εκδοχή της θέσης  (Supta Baddha Konasana)
 Ασκηθείτε στην ξαπλωτή εκδοχή της θέσης αυτής αν θέλετε να χαλαρώσετε και παράλληλα να ανοίξετε όλη την εμπρόσθια όψη του σώματος (λεκάνη, κοιλιά, στήθος και λαιμό). Στην ξαπλωτή εκδοχή περνάω ένα δεμένο ιμάντα πίσω από τη μέση και στους αστραγάλους, τοποθετώ στον κορμό ένα μεγάλο μαξιλάρι (ή κουβέρτες) και δυο μικρότερα στα πόδια (ή 2 blocks). 


Χαλαρώνω στη συνέχεια τα χέρια μου στο πάτωμα. Κλείνοντας ή ανοίγοντας την πρακτική μου με αυτή τη θέση αποβάλω την ένταση από τη λεκάνη μου καθώς αφήνω όλη την μπροστά όψη του σώματος να χαλαρώσει. Μπορώ να μείνω στη θέση με μάτια κλειστά, αφήνοντας το βάρος του σώματος μου συνειδητά στο πάτωμα, μαλακώνοντας χαμηλά την κοιλιά. Παρατηρώ διαρκώς την αναπνοή μου. 

Με την Supta Baddha Konasana ενισχύω την κυκλοφορία του αίματος και την ευλυγισία στη λεκάνη μου, χαλαρώνω ψυχικά και νοητικά. Θα με βοηθήσει στον πονοκέφαλο και μπορώ να την δοκιμάσω άνετα στο σπίτι για 5 ή 20 λεπτά τη στιγμή της ημέρας που θα αποφασίσω να  αφιερώσω λίγο χρόνο στο σώμα μου..  

Για να βγω από τη θέση, πολύ αργά με επίγνωση στα πέλματα, στα πόδια, στη λεκάνη, στη μέση και στον υπόλοιπο κορμό θα κλείσω με τις παλάμες μου τα πόδια μέχρι να ενωθούν τα γόνατα, θα γύρω πάνω στη μια μεριά του σώματος. Εκει θα μήνω για μερικές αναπνοές και έπειτα θα σηκωθώ. Θα χαμογελάσω ήρεμα και αληθινά! 

Namaste




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Uttanasana- Η στάση της Όρθιας Τσιμπίδας

Ut: έντονη Tan: επέκταση, επιμήκυνση Asana : στάση Η στάση της Όρθιας Τσιμπίδας είναι μια εύκολη και φαινομενικά απλή θέση όρθιας εμπρόσθιας κάμψης. Σας διαβεβαιώνω πως δεν χρειάζεται να γινόμαστε κόμπος για να απολαύουμε τα οφέλη της Yoga αλλά μπορούμε μέσα από απλές θέσεις σαν αυτή να βοηθήσουμε το σώμα μας να ανακουφιστεί.  Τα οφέλη αυτής της θέσης είναι, τόσο η τέλεια επιμήκυνση και αναζωογόνηση των νεύρων της σπονδυλικής στήλης όσο και  η επιμήκυνση και διάταση των οπίσθιων μυών των ποδιών. Η συχνή παραμονή στη θέση διώχνει το πάχος από την κοιλιά όμως δρα και εσωτερικά, στα έντερα και στα άλλα ζωτικά όργανα. Μαλάσει το συκώτι, τη σπλήνα, βελτιώνει την πεπτική λειτουργία και θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα. Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ στις γυναίκες χαρίζει ανακούφιση στην πλάτη και την κοιλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Τέλος αιματώνει και θρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, ξεκουράζει την καρδιά και γαληνεύει το νου καθώς ανακουφίζει από τη νοητική &

Άνθρώποις γίνεσθαι ὁκόσα θέλουσιν οὐκ ἄμεινον - Ηράκλειτος

«Η ινδουιστική μυθολογία λέει ότι στον ουρανό όπου ζουν οι θεοί, κάθε ευχή πραγματοποιείται αμέσως, χωρίς να μεσολαβεί χρονικό διάστημα. Στον ινδουιστικό παράδεισο υπάρχουν δέντρα που ικανοποιούν τις επιθυμίες, τα «καλπτάρους». Απλώς κάθεσαι από κάτω τους και εύχεσαι οτιδήποτε και στη στιγμή ικανοποιείται η επιθυμία σου. Όσοι κατοικούν σ’ αυτόν τον παράδεισο θα πρέπει να ζουν σαν ναρκωμένοι, σαν σε όνειρο… Οι ινδοί λένε πως από τον παράδεισο δεν υπάρχει δρόμος για την αλήθεια. Είναι πολύ όμορφο αυτό. Λένε πως αν ένας θεός θέλει να ελευθερωθεί τελείως, πρέπει να κατέβει στη γη. Γιατί; Επειδή στον παράδεισο δεν υπάρχει δυστυχία, δεν υπάρχει κακοτυχία να σε αφυπνίσει. Υπάρχει ένας μακρύς γαλήνιος ύπνος όπου τα όνειρα πραγματοποιούνται ασταμάτητα. Όταν ικανοποιείται κάθε σου όνειρο γιατί να ανοίξεις τα μάτια; Ακόμα και οι θεοί πρέπει να κατέβουν στη γη για να ελευθερωθούν. Πρόκειται για μια σύλληψη σπάνια που δεν την έχουν οι χριστιανοί. Ο παράδεισος των χριστιανών είναι η