Οι πρακτικές όπως ο διαλογισμός, η Yoga και το Tai Chi (που παρεμβαίνουν στο μυαλό και στο σώμα), δεν μας χαλαρώνουν απλά. Μπορούν να αντιστρέψουν τις μοριακές αντιδράσεις του DNA μας, αυτές που προκαλούν κακή υγεία και κατάθλιψη, σύμφωνα με μελέτη των πανεπιστημίων του Coventry και του Radboud.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Frontiers in Immunology", παρουσιαζει μελέτες μιας δεκαετίας που αναλύουν πώς επηρεάζεται η συμπεριφορά των γονιδίων μας από διαφορετικούς ΜΒΙs, συμπεριλαμβανομένων της συναίσθησης και της Γιόγκα.
Οι εμπειρογνώμονες από τα πανεπιστήμια καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι 18 μελέτες - που περιλαμβάνουν 846 συμμετέχοντες για 11 χρόνια - αποκαλύπτουν ένα μοτίβο στις μοριακές μεταβολές που συμβαίνουν στο σώμα ως αποτέλεσμα των ΜΒΙs και πώς αυτές οι αλλαγές ωφελούν την ψυχική υγεία.
Οι ερευνητές επικεντρώνονται στο πώς επηρεάζεται η γονιδιακή έκφραση. Με άλλα λόγια στον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται τα γονίδια για να παράγουν πρωτεΐνες, οι οποίες επηρεάζουν τη βιολογική σύνθεση του σώματος, του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όταν ένα άτομο εκτίθεται σε ένα αγχωτικό συμβάν, ενεργοποιείται το συμπαθητικό του νευρικό σύστημα (SNS) - το σύστημα που είναι υπεύθυνο για την οργανική αντίδραση «πάλη ή φυγή» με αποτέλεσμα να αυξάνεται η παραγωγή ενός μορίου που ονομάζεται πυρηνικός παράγοντας Κάπα Β (NF-kB) το οποίο ρυθμίζει τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων μας.
Το NF-kB μεταφράζει το άγχος ενεργοποιώντας γονίδια για να παράγει πρωτεΐνες που ονομάζονται Κυτοκίνες που προκαλούν φλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο - μια αντίδραση που είναι χρήσιμη ως αντίδραση βραχυχρόνιας «πάλης ή φυγής», αλλά αν επαναλαμβάνεται συχνά μπορεί να οδηγήσει σε παθήσεις υψηλού κινδύνου όπως καρκίνο, πρόωρη γήρανση και ψυχιατρικές διαταραχές όπως η κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τη μελέτη, ωστόσο, οι άνθρωποι που εφαρμόζουν πρακτικές μεσολάβησης του νου και του σώματος (MBIs) όπως Yoga, Διαλογισμό, Tai Chi εμφανίζουν το αντίθετο αποτέλεσμα - δηλαδή τη μείωση της παραγωγής των NF-kB και των Κυτοκινών, οδηγώντας έτσι σε αναστροφή το προ-φλεγμονώδες πρότυπο έκφρασης γονιδίων και σε μείωση του κινδύνου φλεγμονής και σχετικών ασθενειών και καταστάσεων.
Οι συγγραφείς της μελέτης λένε ότι η φλεγμονώδης επίδραση της απόκρισης «πάλη ή φυγή», η οποία χρησιμεύει στην προσωρινή ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, πρέπει να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην προϊστορία του άνθρωπου κυνηγού-συλλέκτη, όταν υπήρχε αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης από τις πληγές.
Στη σημερινή κοινωνία όμως, όπου το άγχος είναι όλο και πιο ψυχολογικό και συχνά πιο μακροπρόθεσμο, η προ-φλεγμονώδης γονιδιακή έκφραση μπορεί να είναι επίμονη και κατά συνέπεια πιο πιθανή να προκαλέσει ψυχιατρικά και ιατρικά προβλήματα.
Η επικεφαλής ερευνητής Ivana Buric από το «Brain, Belief and Behaviour Lab» του Coventry University's Centre for Psychology, Behaviour and Achievement δήλωσε:
«Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν ήδη τα οφέλη για την υγεία από τις πρακτικές παρέμβασης του νου και του σώματος όπως η γιόγκα ή ο διαλογισμός, αλλά αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιούν είναι ότι αυτά τα οφέλη ξεκινούν σε μοριακό επίπεδο και μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο με τον όποιο ο γενετικός μας κώδικας ξεκινάει να αναπτύσσεται.
Αυτές οι δραστηριότητες, αφήνουν αυτό που ονομάζουμε μια «μοριακή υπογραφή» στα κύτταρα μας. Μεταβάλλουν έτσι τον τρόπο έκφρασης των γονιδίων μας, κάτι το οποίο αντιστρέφει την επίδραση που θα προκαλούσαν στο σώμα μας η πίεση ή το άγχος.
Πρέπει να γίνουν περισσότερα για να κατανοήσουμε αυτές τις επιδράσεις βαθύτερα, για παράδειγμα πώς μπορούμε να τις συγκρίνουμε με άλλες υγιείς παρεμβάσεις όπως η άσκηση ή η διατροφή αλλά αυτά τα αποτελέσματα είναι ένα σημαντικό θεμέλιο για να βοηθήσουμε τους μελλοντικούς ερευνητές να διερευνήσουν περισσότερο τα οφέλη των δραστηριοτήτων που παρεμβαίνουν στο μυαλό και στο σώμα.»
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου