Ήθελα καιρό τώρα να γράψω για αυτό το υπέροχο τροπικό
αειθαλές φυτό που τα άνθη του μοιάζουν με του γιασεμιού και οι καρποί του με κολοκύθες! Οι
αρχαίοι Μάγιας είχαν κατατάξει το κακαόδεντρο στα πιο ιερά θεραπευτικά φυτά της
ζούγκλας.
Η μαγική σκόνη που προέρχεται από αυτό το ιερό δέντρο είναι το γνωστό
σε όλους μας κακάο που πέρα από το βασικό συστατικό της σοκολάτας είναι μια
ισχυρή αντιοξειδωτική σκόνη, με αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς περιέχει υψηλές
συγκεντρώσεις σε φλαβονοειδή και προκυανιδίνες. Το κακάο αυξάνει την εγκεφαλική
λειτουργία και λειτουργεί ως αντικαταθλιπτικό, καθώς περιέχει ουσίες που σου
φτιάχνουν την διάθεση. Περιέχει επίσης σίδηρο, μαγγάνιο, μαγνήσιο και πολύτιμα
ω-3 λιπαρά.
Οι Μάγιας πίστευαν πως ‘όταν η ισορροπία ανάμεσα στους ανθρώπους
και τη φύση απειλείται, το κακάο βγαίνει από τη ζούγκλα, για να ανοίξει τις
καρδιές των ανθρώπων και να τους επαναφέρει σε μία κατάσταση αρμονίας’. Oι
Μάγια αποκαλούσαν το κακάο «Το νερό που ρέει απο την καρδιά». Πίστευαν ότι
άνοιγε την καρδιά και επέτρεπε να αναδυθεί μία βαθύτερη σύνδεση, βασισμένη στην αγάπη, η οποία επιτρέπει να καθαρίσει, να θεραπεύσει και να ελευθερώσει το σώμα
από ψυχολογικούς, συναισθηματικούς και πνευματικούς πόνους ή ‘πυκνότητες’.
Μεγάλο
ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης μια συγκριτική μελέτη στο Τμήμα Επιστήμης και
Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Κορνέλ στη Νέα Υόρκη: το κακάο (1 κούπα)
φαίνεται να έχει διπλάσια αντιοξειδωτική δράση από το κόκκινο κρασί (1 ποτήρι),
τριπλάσια από το πράσινο τσάι (1 φλιτζάνι) και πενταπλάσια από το μαύρο τσάι (1
φλιτζάνι). Πέρα από το ρόφημα λοιπόν μην στερείστε τις σοκολάτες αλλά προτιμήστε
εκείνες με τη λιγότερη επεξεργασία σε προσθήκη ζάχαρης και φυσικά τη μαύρη.
Η μαύρη
σοκολάτα παράγεται από το κακάο και έχει λιγότερες θερμίδες, καλή ποιότητα λίπους
και πολλά ευεργετικά οφέλη όπως είδαμε παραπάνω. Σε αντίθεση με τη μαύρη, η λεύκη
σοκολάτα παράγεται από το βούτυρο του κακάο οπότε έχει περισσότερες θερμίδες
και φυτικό λίπος. Προτείνω να δοκιμάσετε να φτιάξετε στο σπίτι τα δικά σας σοκολατάκια με κουβερτούρα. Μπορείτε να αντικαταστεισετε τη ζάχαρη με μέλι και ευκολα να αποφύγετε τα συντηρητικά, τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, τα τεχνητά χρώματα,
αρώματα και βελτιωτικά
γεύσεων των έτοιμων γλυκών.
Τέλος να αναφέρω πως διάφορες σχολές Γιόγκα ανά τον κόσμο έχουν
εντάξει το κακάο στην πρακτική. Ο λόγος για την Chocolate Yoga που πλεον υπάρχει και στην Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα του τελετουργικού κακάο με γιόγκα βασίζεται στην επίδραση του κακάο που συμβάλει στην ανάδυση των συναισθημάτων.
Ένα πολύ αναλυτικό
άρθρο για τα διατροφικά συστατικά του κακάο και τις επιδράσεις του μπορείτε να
διαβάσετε εδώ.
Λοιπές πηγές
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου